Konsultation efter aftale: +45 57 80 10 32  | ​Åbningstid hverdage: 8-16 | Telefontid smådyr: 13-14 | Vagt telefon:+45 57 80 10 32​

Mundhuleundersøgelse og tandbehandling

Mundhuleundersøgelse

Tandproblemer er et relativt hyppigt problem hos heste, og det er derfor en rigtig god idé at få lavet en mundhuleundersøgelse en gang årligt - gerne i forbindelse med vaccination.
Ved mundhuleundersøgelse påsættes et mundspekulum, så hestens mund kan holdes åben mens dyrlægen undersøger tænder, tunge og mundslimhinde.

Det er umuligt at undersøge mundhulen ordentligt uden at anvende et mundspekulum - man kan simpelthen ikke få overblik over den bagerste del af mundhulen uden dette instrument.
Er der tandproblemer vil disse med det samme kunne udbedres. Det er ikke smerteudløsende at få undersøgt og ordnet tænder. Der er dog en del heste, der værger sig så meget mod undersøgelsen, at de skal have en beroligende indsprøjtning.

Tandbehandling

​Det er meget almindeligt at finde tandproblemer, der skal korrigeres. Herunder er en beskrivelse af de mest almindelige tandproblemer vi ser på dyreklinikken:

Tandkapper

I forbindelse med tandskifte fra mælketænder til blivende tænder kan det forekomme, at mælketanden bliver siddende oven på den blivende tand som en "tandkappe". Dette er meget generende for hesten, der kan have svært ved at tygge. Med en tang kan dyrlægen fjerne disse tandkapper.

Tandspidser

For at give tænderne ekstra styrke, så den kan tygge det til tider ret kraftige grovfoder, er hestens emalje foldet. Således dækker den ikke alene overfladen, men den er også en del af tandens indre. Tandspidser dannes ved emaljens "omslagsfolder" fra overfladen mod den indre del af tanden. Disse kan blive meget skarpe - endda så skarpe at de giver anledning til sår i mundslimhinden. Disse raspes ned med en tandrasp. De fleste heste har stor glæde af en årlig tandraspning. Der er dog enkelte, der har behov for raspning halvårligt.

Tandkroge

Tandkroge udvikles typisk ved let over- eller underbid. Således kan tænder, der ikke har kontakt med tyggefladen fra modstående tænder, få lov at vokse frit.

Der er hyppigst kroge på den forrestes kindtand i overmunden og på den bagerest i undermunden. Hvis der dannes store kroge besværliggør det overkæbens bevægelse i forhold til undermunden. Dette kan give tyggebesvær samt problemer ved ridning. Tandkroge bør raspes ned ved det årlige tandeftersyn.

Unormale tandstillinger og tab af tænder kan endvidere give problemer med tænder, der vokser uhensigtsmæssigt.

Ulvetænder

Er små tænder uden rod, der sidder foran den forreste kindtand i overmunden.
De har typisk en diameter på 3-5 mm. Ikke alle heste har ulvetænder, og nogle heste har kun en ulvetand i den ene side. Mange heste har ulvetænder uden at det giver problemer, og kan derfor have en lang og god karriere med ulvetænder i munden. Hos andre giver det irritation, når hesten skal gå til biddet - hvilket ofte kan ses ved at hesten slår fra. I disse tilfælde kan det anbefales, at prøve at fjerne ulvetænderne. Dette kan gøres hjemme ved kraftig bedøvelse og smertestillinde behandling.

St. Merløse Dyreklinik ApS | Drejervej 18, 4370 st. Merløse| Telefon: 57 80 10 32 | CVR: 27250211 | E-mail: info@merloesedyreklinik.dk